Covid-19 impact to family food consumption and income in Uzbekistan: results of an online survey Kh. Pardaev - PhD student, TSUE, Sh.Hasanov - D.Sc., director, S.Mamasoliev - researcher, Samarkand branch of TSAU Sh.Muratov - PhD, TIIAME, R.Kalandarov, U.
Covid-19 impact to family food consumption and income in Uzbekistan: results of an online survey
Kh. Pardaev - PhD student, Tashkent State University of Economics
Sh.Hasanov - D.Sc., director, S.Mamasoliev - researcher, Samarkand branch of Tashkent State Agrarian University
Sh.Muratov - PhD, Tashkent Institute of Irrigation and Agricultural Mechanization Engineers
R.Kalandarov, U.Nurullaev - researcher, Samarkand branch of Tashkent State Agrarian University
Abstract
This article aims to study the impact of the pandemic on food consumption by families in Uzbekistan. The shock of the pandemic is threatening the well-being of families in Uzbekistan, as in all developing countries. The study focuses on the effects of changes in food prices, declining consumption, and changes in household incomes. The Instrumental regression model was used in the factor impact analysis. Data for analysis were collected online by messenger groups from families in urban and rural areas of Uzbekistan. Results of the Econometric analysis demonstrated that the decline in food consumption in households was assessed by a decrease in income, a growth in total expenditures, and debt factors. The declining food supply in rural areas did not have a significant impact on consumption, but this figure was higher in urban regions.
Key words: COVID-19, family borrow, food consumption, income
Ўзбекистон оилаларида озиқ-овқат маҳсулотлари истеъмоли ва даромадига covid-19 нинг таъсири: онлайн сўровнома натижалари
Х.Пардаев - докторант, Тошкент давлат иқтисодиёт университети
Ш.Ҳасанов - и.ф.д., директор, С.Мамасолиев - илмий ходим
Тошкент давлат аграр университети Самарқанд филиали
Ш.Муратов - докторант
Тошкент ирригация ва қишлоқ хўжалигини механизациялаш муҳандислари институти
Р.Қаландаров-илмий ходим, У.Нуруллаев - илмий ходим,Тошкент давлат аграр университети Самарқанд филиали
Аннотация
Ушбу мақола пандемиянинг Ўзбекистондаги оилалар озиқ-овқат маҳсулотларини истеъмол қилишига таъсирини ўрганишга қаратилган. Пандемиянинг салбий таъсири барча ривожланаётган мамлакатлар сингари Ўзбекистондаги оилалар фаровонлигига таҳдид солмоқда. Мақолада озиқ-овқат маҳсулотлари нархларининг ўзгариши, истеъмолнинг пасайиши ва уй хўжаликлари даромадларининг ўзгаришига омиллар таъсири тадқиқ қилинган. Омиллар таъсирини таҳлил қилишда Инструментал регрессия модели ишлатилган. Таҳлил қилиш учун маълумотлар онлайн равишда Ўзбекистоннинг шаҳар ва қишлоқларидаги оила бошлиқларидан ижтимоий тармоқлар орқали олинди. Эконометрик таҳлил натижалари шуни кўрсатдики, уй хўжаликларида озиқ-овқат истеъмолининг пасайиши даромадларнинг пасайиши, умумий харажатларнинг ўсиши ва қарз омиллари билан баҳоланди. Қишлоқ жойларида озиқ-овқат таъминотининг пасайиши истеъмолга сезиларли таъсир кўрсатмаган, аммо бу кўрсаткич шаҳар ҳудудларида юқори бўлган.
Таянч сўзлар: COVID-19, оилавий қарз, озиқ-овқат истеъмоли, даромад.
Влияние covid-19 на потребление продуктов
питания и доход семей в Узбекистане:
результаты онлайн-опроса
Х. Пардаев - докторант, Ташкентский государственный экономический университет
Ш.Гасанов - д.т.н., директор, С. Мамасолиев - научный сотрудник
Самаркандский филиал, Ташкентский государственный аграрной университет
Ш.Муратов - докторант, Ташкентский институт инженеров ирригации и механизации сельского хозяйства
Р. Каландаров - научный сотрудник, У.Нуруллаев - научный сотрудник
Самаркандский филиал Ташкентского государственного аграрного университета
Aннотация
Эта статья направлена на изучение влияния пандемии, на потребление продуктов питания в семьях Узбекистана. Как и во всех развивающихся странах, шок от пандемии угрожает благополучию семей в Узбекистане. Основное внимание в исследовании, уделяется влиянию изменений цен на продукты питания, снижения потребления и изменений доходов домохозяйств. При факторном анализе воздействия использовалась модель инструментальной регрессии. Данные для анализа были собраны онлайн группами в мессенджерах, по данным полученным от семей из городских и сельских районов Узбекистана. Результаты эконометрического анализа показали, что снижение потребления продуктов питания в домохозяйствах оценивалось по снижению доходов, росту общих расходов и долговым факторам. Уменьшение предложения продуктов питания в сельской местности не оказало значительного влияния на потребление, но этот показатель был выше в городских районах.
Key words: COVID-19, семейные займы, потребление продуктов питания, доход.